Iltamat Koivulassa

Räväsojan Känsäkourat järjestää  Iltamat 24.5. Koivulassa, Anttolassa.

Tulilintu-näytelmä on klo 18 alkaen, kesto noin 2 tuntia, väliaika 20 minuuttia.

Näytelmän jälkeen perinteiset tanssit Hyssykät-orkesterin johdolla klo 20-21.

Liput 12 euroa.

Tulilintu

Tulilintu on legendaarisesta Lintu-Antista kertova Harri Mommon käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä. Käsityöneuvos Antti Turkian elämä on täynnä niin yllättäviä käänteitä ja rohkeita ratkaisuja, kuin dramaattisia vastoinkäymisiäkin. Räväsojan Känsäkourien kantaesittämässä näytelmässä on mausteena myös fiktiivisiä hahmoja ja tapahtumia.

Antti Turkian vaiheita seurataan lappeenrantalaisesta terästeollisuusfirman nokkamiehestä Kuukkelilammen kaikkien tuntemaksi Lintu-Antiksi. Väliin mahtuu vaiheita, jotka olisivat saaneet heikomman miehen heittämään pyyhkeen kehään. Sisu onkin koko seikkailun läpi leikkaava piirre.

Ensimmäisen linnun Antti vuoli nuorena poikana. Tuotekehittely jatkui kaikkien muiden töiden rinnalla. Kolmen vuosikymmenen jälkeen lintu alkoi olla valmis. Nyttemmin niitä on syntynyt yli 30 000. Lintuja on lähtenyt Antin käsistä lapinmatkailijoiden mukana ympäri maailmaa.

Vaille huomiota näytelmässä ei jää myöskään Noita-nainen, Outi vaimo, jonka kanssa Lintu-Antti loi matkailijoita palvelevasta yrityksestään ja linnuistaan instituution. Vuonna 2017 Antti Turkialle suotiin maassamme harvinainen käsityöneuvoksen nimi ja arvo.

Tulilintu näytelmässä on mukana Räväsojan Känsäkourien perustajajäsenistä kaksi, Mari VainikkaForsman ja Johanna Rissanen. Lintu-Antin roolissa nähdään mm. Vastapallo ja Unelmien renki näytelmissä yleisöä riemastuttanut Tapio Luusua. Noita-naista esittää neljännessä näytelmässään Susanna Mommo. Lintu-Antin lähipiiriin kuuluvan lapinmiehen roolissa on itseoikeutetusti näytelmässä tulikasteensa saanut Kari Veskoniemi. Eila Laitila hiihtää high society ladynä näyttävästi matkailun ihmeelliseen maailmaan. Aila Salmela on teollisuuspamppu, joka ei päästä Anttia helpolla. Pitkän linjan känsäkoura Jorma Salmela urakoi kokeneesti useammassa roolissa. 8-vuotiaan pikku-Antin roolissa pyörähtää Julius Mommo. Valaistuksesta vastaa känsäkonkari Henry Schroderus.

Tulilintu on Harri Mommon kahdeksas näytelmäkäsikirjoitus ja ohjaus. Jokaiseen kirjoittamaansa näytelmään hän on myös säveltänyt musiikin. Tulilintu näytelmässä kuullaan 11 uutta laulua. Musiikki on oleellinen osa näytelmää, syventäen ja laventaen kerrontaa. Se antaa myös katsojalle mahdollisuuden kokonaisvaltaisen kokemuksen muodostamiseen sävelten ja dialogin punoessa juonta sopusoinnussa. Osan näytelmästä katsoja voi viedä myös kotiin, musiikki julkaistaan studioäänitteenä. CD-levyn, kuten myös näytelmän graafisen painomateriaalin kuvituksesta vastaa rovaniemeläinen taiteilija Jaana Huhtala-Pekkala.