Suomi 100 vuotta

Egyptinparruista puukauhoihin

Metsä on vahvasti esillä heinä-elokuun vaihteessa Anttolassa, kun vietetään Egyptinparruista puukauhoihin – Metsän merkitys Etelä-Savon historiassa –hankkeen toimintaviikkoa. Koivulaan kootaan Egyptinparruista puukauhoihin –näyttely, järjestetään työpajoja ja tukkilaisnäytös.

 

Metsällä ja puutavaralla on ollut merkittävä rooli Suomen satavuotisessa historiassa. Anttola on ollut merkittävä halkojen ja parrujen tuottaja. Parrut matkasivat aina Egyptiin asti. Ennen sotia Anttolassa kukoisti lotjaliikenne. Itsenäisyyden aikana alueella on toiminut myös lukuisia sahoja, rakennusalan yrityksiä ja yrittäjiä.

Egyptinparruista puukauhoihin -hanke on yksi Suomi 100 vuotta –tapahtumista ja sitä järjestävät Anttolan maa- ja kotitalousseura ja Anttolan Martat. Mukana järjestelyissä on myös Anttolan maa- ja kotitalousseuran kotiseutujaosto.

Näyttely Koivulaan – löytyykö sinulta materiaalia?

Koivulaan kootaan Egyptinparruista puukauhoihin –näyttely, joka on avoinna viikon verran heinä-elokuun vaihteessa (26.7.-2.8.2017). Näyttelyä markkinoidaan myös Mikkelin asuntomessujen vieraille, jotta he poikkeaisivat Anttolassa messumatkansa yhteydessä.

Koivulan näyttelyyn kootaan sekä valokuvia että vanhaa esineistöä metsätöistä, puiden korjuusta ja käsittelystä sekä puiden käytöstä rakentamisessa. Puusta tehtiin ennen valtaosa kotitalouksien tarvekaluista kuten taikinatiinut, kauluupulikat, vispilät, kauhat, kirnut ja kupit. Tuohesta puolestaan valmistettiin mitä moninaisempia töitä. Näyttelyn kokoamiseen tarvitsemme apua, sillä näyttelyvalokuvat ja esineistö on tarkoitus koota anttolalaisista kodeista. Kevään aikana kootaan tietoa, keneltä mitäkin löytyisi lainaksi näyttelyyn. Valokuvat skannaamme näyttelyyn, mutta esineistön tarvitsemme lainaksi näyttelyä varten.

Eila Leppänen, puh. 040 835 7109 ja Ritva Pylkkänen, puh. 050 365 8238 ottavat vastaan tietoja valokuvista ja vanhoista esineistä.