Anttola – luontoliikkujan paratiisi

Jo sijaintinsa puolesta Anttola on nähtävyys, onhan se rakentunut kahden suuren veden väliselle kannakselle. Saimaan Luonteri saarineen ja luotoineen on luonnon ehtymätön aarrearkku. Se on suurelta osin suojelualuetta. Taivaanvuohi, lumme ja norppa, Etelä-Savon maakuntatunnukset, ovat täältä löydettävissä. Upeista maisemista osoituksena Anttolan alueella on useita Saimaa Geopark -kohteita.

Löydä Saimaan kätketyt aarteet!

Luonterin Siikaveden itärannalla, Pihlajasalon lounaisosassa, voi veneilijä tutkia Tikaskaarteenvuoren kivikautisia kalliomaalauksia.

Luonterin laaja vesistöalue Neitvuorelta kuvattuna, kuva Kari Valjakka
Luonterin laaja vesistöalue Neitvuorelta kuvattuna, kuva Kari Valjakka

Neitvuori

Neitvuori, alueen korkein kohta, on 184 m korkea näköala- ja retkeilypaikka, ja se on suojeltu luonnonmuistomerkki. Alueella on eripituisia retkeilypolkuja opasteineen ja taukopaikkoineen.

Neitvuori on tunnettu näköalapaikka, jonka laelta aukeaa näyttävä maisema sokkeloiselle Saimaalle. Kattava polkuverkosto merkittyine polkuineen kertoo paikan aktiivisesta käytöstä, mutta Neitvuorella on myös paikkansa kansantaruissa: perimätiedon mukaan Neitvuorella on käärmeiden käräjäpaikka, minkä lisäksi Neitvuoren kerrotaan saaneen nimensä Isovihan aikaan, kun venäläisiä paennut neito syöksyi alas jyrkänteeltä. Lue lisää Neitvuoren kalliomaastosta Saimaa Geoparkin sivuilta.

Näkymä Neitvuoren laelta, kuva Kari Valjakka
Näkymä Neitvuoren laelta, kuva Kari Valjakka

Saimaa Geoparkin opaste Neitvuorella: https://saimaageopark.fi/wp-content/uploads/2019/12/neitvuori_1910_web.pdf

Neitvuorelle pääsee kantatieltä 62 kääntymällä Kokkosenlahdentielle, jatkamalla Ylivedentietä ja siitä Neitvuorentietä. Matkaa kertyy Anttolan keskustasta parikymmentä kilometriä. Vuoren laelle on viitoitus. Neitvuoren juurelle, Hiidenlahteen johtaa myös venereitti ja siellä on retkisatama.

Lisätietoa Neitvuoren alueen retkeilyreiteistä ja tarkat saapumisohjeet löytyvät Saimaa Geoparkin -sivuilta.

Opastaulut johdattavat kulkijat Neitvuoren huipulle, kuva Kari Valjakka
Opastaulut johdattavat kulkijat Neitvuoren huipulle, kuva Kari Valjakka
Taukopaikka Neitvuorella, kuva Kari Valjakka
Taukopaikka Neitvuorella, kuva Kari Valjakka

Rakokallio

Anttolan Sydänmaalla on Rakokallion luonnonsuojelualue, jossa on syvä ja erikoinen kalliohalkeama. Kalliohalkeama on sata metriä pitkä ja 0,5-1 metriä leveä. Syvimmillään halkeama on kymmenisen metriä. Rakokallio on Saimaa Geopark -kohde.

Rakokallion jylhät kalliomuodostelmat, kuva Kari Valjakka
Rakokallion jylhät kalliomuodostelmat, kuva Kari Valjakka

Alueella on reilun 5 kilometrin opastettu Sydänmaan retkeilypolku vaihtelevamaastoisen metsän keskellä. Metsomäen näköalapaikalta avautuu näkymä kauas horisonttiin. Reitin varrella on Mäkilammen rannalla laavu, jossa on tulentekopaikka. Rannassa voi myös uida.

Anttolan taajaman kohdalla käännytään tieltä 62 Sydänmaantielle ja heti siitä vasemmalle Sipiläntielle. Sipiläntietä jetketaan 1,1 kilometriä, jonka jälkeen käännytään oikealle.  Tätä tietä jatketaan 1,6 kilometriä. Rakokallio-opasteet on tieltä 62 lähtien.

Lisätietoja Sydänmaan retkeilypolusta ja saapumisohjeet.

Rakokallion korpimaiseman vesistöjä, kuva Kari Valjakka

 Anttolan arvokkaat rakennukset

Kirkko

Vierailun arvoinen on myös Anttolan puukirkko. Se rakennettiin alun perin Juvalle v. 1729 ja siirrettiin nykyiselle paikalleen jäätietä pitkin vuosina 1869–70. Anttolan hovin kartano puistoineen on tsaarinaikaisen ratsutilan miljöö.

Anttolanhovinpaarakennus

Satamassa höyryhinaaja Toimi II ja lotja Loviisa pitävät yllä lotjakulttuuria. Lähellä kirkkoa sijaitsee vanha viljamakasiini.

Anttolan vanha viljamakasiini, kuva Kari Valjakka
Anttolan vanha viljamakasiini, kuva Kari Valjakka