Anttolan upea luonto tarjoaa paljon nähtävää. Neitvuori, Rakokallio, Matinmäki ja Luonterin järvialue ovat Saimaa Geopark -kohteita. Saimaa Geopar sai huhtikuussa 2021 Unescon Global Geopark (UGG) – statuksen. Luontokohteiden lisäksi Anttolan kirkonkylässäkin on paljon nähtävää.

Luonnonkeskuksesta Luonterista saat tietoa ja karttoja Anttolan ja lähiseudun nähtävyyksistä sekä voit vuokrata erilaisia välineitä kuten sähköavusteisia polkupyöriä ja veneitä. Luonnonkeskus Luonteri palvelee kesällä 2021 Anttolan satamassa Anttolan Kone ja Urheilun yhteydessä.

Luonterin järvialue

Luonterin suuri selkä ja kallioiset saaret ovat yksi Suomen kauneimpia luontoalueita, ja se toimii myös yhtenä harvinaisen saimaannorpan kotisijoista.

Kaksi henkilöä meloo kanotilla kohti laituria.

Luonteriin voi tutustua esimerkiksi meloen, veneellä tai Neitvuorelle kiiveten, ja matkan varrella voi pysähtyä vaikkapa Anttolan sataman kauniiseen kylämaisemaan syömään jäätelöt.

Neitvuori

Neitvuori, alueen korkein kohta, on 184 m korkea näköala- ja retkeilypaikka, ja se on suojeltu luonnonmuistomerkki. Alueella on eripituisia retkeilypolkuja opasteineen ja taukopaikkoineen.

Neitvuori on tunnettu näköalapaikka, jonka laelta aukeaa näyttävä maisema sokkeloiselle Saimaalle. Kattava polkuverkosto merkittyine polkuineen kertoo paikan aktiivisesta käytöstä, mutta Neitvuorella on myös paikkansa kansantaruissa: perimätiedon mukaan Neitvuorella on käärmeiden käräjäpaikka, minkä lisäksi Neitvuoren kerrotaan saaneen nimensä Isovihan aikaan, kun venäläisiä paennut neito syöksyi alas jyrkänteeltä. Lue lisää Neitvuoren kalliomaastosta Saimaa Geoparkin sivuilta.

Näkymä Neitvuoren huipulta kohti sinistä järvimaisemaa, jossa metsäisiä saaria.
Näkymä Neitvuoren laelta, kuva Kari Valjakka

Saimaa Geoparkin opaste Neitvuorella: https://saimaageopark.fi/wp-content/uploads/2019/12/neitvuori_1910_web.pdf

Neitvuorelle pääsee kantatieltä 62 kääntymällä Kokkosenlahdentielle, jatkamalla Ylivedentietä ja siitä Neitvuorentietä. Matkaa kertyy Anttolan keskustasta parikymmentä kilometriä. Vuoren laelle on viitoitus. Neitvuoren juurelle, Hiidenlahteen johtaa myös venereitti ja siellä on retkisatama.

Lisätietoa Neitvuoren alueen retkeilyreiteistä ja tarkat saapumisohjeet löytyvät Saimaa Geoparkin -sivuilta.

Rakokallio

Anttolan Sydänmaalla on Rakokallion luonnonsuojelualue, jossa on syvä ja erikoinen kalliohalkeama. Kalliohalkeama on sata metriä pitkä ja 0,5-1 metriä leveä. Syvimmillään halkeama on kymmenisen metriä. Rakokallio on Saimaa Geopark -kohde.

Kuva kalliosta, jossa on keskellä syvä onkalo.
Rakokallion jylhät kalliomuodostelmat, kuva Kari Valjakka

Alueella on reilun 5 kilometrin opastettu Sydänmaan retkeilypolku vaihtelevamaastoisen metsän keskellä.

Anttolan taajaman kohdalla käännytään tieltä 62 Sydänmaantielle ja heti siitä vasemmalle Sipiläntielle. Sipiläntietä jetketaan 1,1 kilometriä, jonka jälkeen käännytään oikealle.  Tätä tietä jatketaan 1,6 kilometriä. Rakokallio-opasteet on tieltä 62 lähtien.

Rakokallion korpimaiseman vesistöjä, kuva Kari Valjakka

Matinmäki

Matinmäen drumliinikilpi on todettu valtakunnallisesti arvokkaaksi moreenimuodostumaksi, joka on osa tuhansista selänteistä koostuvaa Pieksämäen drumliinikenttää. Kenttä ulottuu Keski-Suomesta Etelä-Savoon muodostaen viuhkan, joka kuvastaa Järvi-Suomen virtauskielekkeen liikesuuntaa. Matinmäen drumliinikilpi sijaitsee Anttolassa Hovintien varrella. Alueella kiertävälle luontopolulle pääsee Anttolanhovin paikoitusalueelta. Matinmäki on Hovintien pohjoispuolella.

Tutustu kohteeseen tästä.

Anttolan arvokkaat rakennukset

Vaaleanpunainen kirkkorakennus. Edessä kukkaistutuksia.

Vierailun arvoinen on myös Anttolan puukirkko. Se rakennettiin alun perin Juvalle v. 1729 ja siirrettiin nykyiselle paikalleen jäätietä pitkin vuosina 1869–70.

Lähellä kirkkoa sijaitsee vanha viljamakasiini. Kuvat: Kari Valjakka

Anttolan hovin kartano puistoineen on tsaarinaikaisen ratsutilan miljöö.