Kuvia Anttolan keskustasta. Kuvien omistajat Kari Kolehmainen ja Kalle Paavilainen.

Anttolan kirkonkylä on kehittynyt ja muuttunut vuosikymmenten kuluessa. Parhaiten kehityksen huomaa valokuvista. Anttolan kirkonkylä ennen ja nyt – rakennuskulttuurin vuosikymmenet valokuvin -näyttelyyn koottiin noin 90 valokuvaa, joissa pääosaa näyttelevät Anttolan kirkonkylän rakennukset ja rakennettu ympäristö.  Valokuvanäyttelyn kokoamisesta vastasi Anttolan Maa- ja kotitalousseura ry ja se on osa Mikkelin kulttuurin unelmavuoden 2022 tapahtumia.

Näyttelyn 90 valokuvaa ovat peräisin anttolalaisten ja entisten anttolalaisten kaappien kätköistä. Vanhimmat kuvat ovat 1900-luvun alkuvuosilta, uusimmat kesältä 2022. Muutama kuva on Museoviraston kuvakokoelmasta.

Anttolan kirkonkylä ennen ja nyt – rakennuskulttuurin vuosikymmenet valokuvin -näyttely oli esillä 22.-30.7. 2022 Seurojentalo Koivulassa Anttolassa. Osana Mikkelin kulttuurin unelmavuoden 2022 kulttuuritupsahduksen toimenpidettä Anttolan maa- ja kotitalousseura ry on myös taltioinut näyttelyn kuvia tänne Anttolan kotisivuille. Näyttelyyn kootut kuvat on jaoteltu seitsemään eri teemaan.

Anttolan kirkonmäki

Anttolan kirkonmäki 1900-luvun alkuvuosina. Kuva: Museovirasto

Oma kirkko Anttolaan saatiin vuonna 1870, kun entinen Juvalle lähes 150 vuotta aiemmin rakennettu kirkko siirrettiin Anttolaan. Tästä alkoi kirkonmäen kehittyminen Anttolan kunnallisten palvelujen keskukseksi. Toiminnot taloissa ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa, mutta rakennuskanta on pääosin entisellään.

Anttolan satama mahdollisti liikkumisen

Anttolan laivarantaa 1900-luvun alkuvuosina. Kuva: Mikkelin kaupungin museoiden kuva-arkisto

Anttolan satama sijaitsee aivan kirkonkylän keskustassa. Se on ollut merkittävässä asemassa entisajan liikkumisessa ja tavaraliikenteessä. Satamassa on toiminut aikoinaan muun muassa saha, kauppaliikkeitä ja nykyinen satamapuisto urheilukenttänä.

Anttolan keskusta – Mikkelintien laidan rakennukset

Anttolan keskustan uudet rakennukset kuvattuna 1960-luvulla. Kuvan omistaja Pertti Lehkonen.

Anttolan keskusta on kehittynyt vuosikymmenten varrella erityisesti Mikkelintien laidoille. Monet vanhat rakennukset ovat väistyneet uudisrakentamisen tieltä.

Näkymiä vesitornilta ja Mikkelintien varrelta

Näkymä vuodelta 1949 tai 1950.  Kuvan omistaja on Kari Kolehmainen ja se on otettu hänen kotitalolta Mikkelintien varresta.

Anttolalainen valokuvaaja Sirkka Kolehmainen asui Mikkelintien varren talossa ns. työväentalon mäellä. Sirkka ja Eino Kolehmaisen valokuvissa on näkymiä kotitalon ympäristöstä sekä vesitornilta Anttolan keskustaan ja Vitjasenlahden suuuntaan. Vesitornilta on myös muiden kuvaajien kuvia, joita saatiin näyttelyyn.

Anttolaa ilmasta käsin

Yleisölennätyksellä otettu kuva 1950-luvulla. Kuvan omistaja Kari Kolehmainen.

Anttolan kirkonkylän muutoksia on mukava katsoa ilmasta käsin. Näyttelyyn saatiin koottua yleisölennätyksellä otettuja kuvia, otoksia vanhoista Anttola-korteista sekä uusia drone-kuvia.

Koulu ja Koivula

Anttolan kirkonkylän merkittäviä yksittäisiä rakennuksia ovat koulu ja seurojentalo Koivula. Anttolan koulu rakennettiin aikoinaan Vanhanpappilantien varteen ns. kouluniemeen seurakunnan maalle. Kirkonkylän keskustaan koulu saatiin 1970-luvun lopulla. Sitä laajennettiin yhteiskoulun tarpeisiin, remontoitiin ja viimein purettiin 2010-luvun lopulla. Uusi koulu Anttolaan saatiin vuoden 2020 alusta.

Seurojentalo Koivulan rakennus on sijainnut samalla paikalla ilmeisesti 1800-luvun lopulta lähtien. Talon historiaan on kuulunut mm. sahan pääkonttorina toimiminen. Vuonna 1935 perustettu Anttolan seurojentalo osakeyhtiö osti rakennuksen ja laajensi siihen juhlasalin. Talon historiaan linkittyy monta merkittävää Anttolan tapahtumaa.