Anttola – helmi Saimaan rannalla

Maanteitse Anttolaan saavutaan kantatietä 62 joko Mikkelin tai Puumalan suunnasta.  Matkaa Mikkelistä kertyy 25 km ja Puumalasta 45 km. Tie on mielenkiintoinen ja kaunis. On ylämäkeä ja alamäkeä, mutkia ja suoranpätkiä, kun kierrellään upeissa järvien kirjomissa maisemissa. Vitjasenlahden ja Harvion selän väliselle kannakselle rakentunutta Anttolaa onkin tituleerattu Savon Sveitsiksi vaihtelevan maastonsa ansiosta.

Tasaisemmin Anttolaan pääsee ikiaikaisia vesireittejä pitkin. Sataman vierasvenelaituriin mahtuvat niin pienet kuin isotkin purret. Idyllinen satama sijaitsee keskellä Anttolan kylää, joten kaikki palvelut pankista baariin ja kirkosta kirjastoon ovat vain kävelymatkan päässä.

Kirkonkylältä vain muutaman kilometrin päästä löytyvät myös jylhät korpimaisemat ja luonnon rauha. Upea luonto tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen, marjastukseen ja kalastukseen.

Luonnon rikas monimuotoisuus tulee esille eri vuodenaikoina. Elämä ei lopu Anttolassa kesään ja kesämökkiläisten poislähtöön – se vain muuttaa muotoaan. Kauniilla syyssäällä ruskan värit saavat maiseman hehkumaan ja antavat voimia talven pimeyteen. Talvella kiire katoaa hiihdellessä jylhien kallioseinämien vierellä tai Saimaan jäällä. Keväällä jäät lähtevät jyristen tehden tilaa uuden elämän puhkeamiselle.

INFOBOXI

  • pinta-ala: 363 km²
  • vesistöjä: 29,2 %
  • väkiluku: n. 1850
  • kesämökkejä: ulkopaikkakuntalaisten omistamia n. 800
  • kylät: Anttola, Hauhala, Huttula Kähkölä. Kääriälä, Maljala, Montola, Nurhola, Piskola, Pitkälahti, Pulkkila, Ruokola, Siiskola, Ylivesi, Ikola
  • suurimmat työnantajat: Anttolanhovi, Mikkelin kaupunki

Julkaisuja Anttolasta

Kylä Harvion ja Pitkäpohjanlahden rannalla, Anttolan keskustan maisemasuunnitelma. 2010. Leena Lahdenvesi-Korhonen, Anttola Satamasi Saimaalla -hanke